Todella pian koittaa se ihana aika, jolloin Lumimies liimaantuu kiinni grilliin ja meikäläinen vain hoitaa kattauksen terassille. Tosin olemme grillanneet jopa jouluaaton aattona lumisateessa sekä nauttineet grillaamisesta ja ulkoruokinnasta myöhäänkin syksyllä. Tavallaan grillausaika on aina, mutta nyt kun katsoo ulos räntäsateeseen ei houkuta, mutta ihan pian, ihan pian...Grilliruoka on hyvää ja ainoa hidaste minulla on ollut keksiä siihen riittävästi vaihtelevia lisukkeita, mutta veikkaanpa, että pääsiäisestä alkaen meillä kokeillaan ihan uusia lisukkeita!
Keittiömestari Tatu Lehtovaaran ruokakirja Grillimestarin kasvisherkut (Minerva 2016) on minusta Lehtovaaralta houkuttavin. Ideoissa on paljon uutta ja rohkeaakin ilman että tarvitsee kuitenkaan lähteä tarveaineita pääkaupungista hakemaan. Jukka Heiskasen kuvat ovat näyttävät ja herkkulliset. Monet ovat varmaankin kokeilleet kasviksia ja sitten löytäneet ne omat juttunsa joissa helposti pitäytyvät, koska ne ovat onnistuneet ja maistuneet, mutta nyt vähän tuunausta grilliruokien ystäville. Grillimestarin kasvisherkut kertoo miten voi kiertää ne harmit, joita kasvisten kanssa voi grillatessa kohdata. Hyvä esimerkki ovat vartaat, joissa kasvikset kypsvät eritahtisesti tai juurekset, jotka palavat pinnalta ja ovat sisältä raakoja.Tähän kaikkeen saamme nyt vinkkejä!
Kirja jakaantuu viiteen osaan, jotka ovat Kasvikset kypsyvät eri tahtiin, Kasvisten maustaminen, Grillausmenetelmät, Grillit ja Ruokaohjeet. Vaikka luin myös nuo grillausmenetelmät, jätän syventävän luvun osioon Lumimiehelle, sillä hän on meidän grillimestarimme ja hyvin on itsekin keksinyt ottaa käyttöön folivuokia etc. eli avohiillos ei ole aina se paras mahdollinen kaikelle grillattavalle. Johdannossa Lehtovaara aiheellisesti huomauttaa, että
Mikäli jotain raaka-ainetta ei satu olemaan käsillä, rohkeasti vain jotain toista grilliin - tiedä vaikka uusi huippuresepti olisi syntynyt.
Samaa mieltä eli ihan turha rasittua, jos ohjeessa on jotain, mitä saa vain Stockmannilta: Mielikuvitusta kehiin! Itse muistin just unohtaneeni ostaa persiljan siemeniä, mutta vielä ehtii. Persiljaa menee grillikautena tosi runsaasti.
Herkuttelijan tapaan lähden suoraan ruokiin, joista olen nyt valinnut juuri ne, jotka meillä tulevat koetirisemään keväällä. Mainitsen vähän muutakin, että tiedätte, mitä kirja tarjoaa.
Munakoisot brasilialaiseen tapaan aiomme valmistaa, sillä munokoiso on niin todella hyvää! Tästä emme ota nyt reseptiä, mutta helppo, vaikka löytyykin mausteseos tempero baiano ja yrttikastike chimichurri, mutta nuo ovat vain nimiä, jotka on helppo valmistaa kotoisista yrteistämme, öljyistä ja punaviinietikasta. Persiljaa tarvitaan jälleen...Ei ole tullut mieleenkään, että voisi valmistaa grillattua kukkakaalia, mutta siihen on kirjassa helppo ja herkullinen resepti. Lisäksi mainitaan vaikka grillatut maa-artisokat ja valkosipulivoi, grillatuilla kasviksilla täytetty leipä ja grillatut ruusukaalit ja ah!, portobelloa ja pico de galloa! Nyt nautimme kuitenkin Paprikat ja munat:
4 paprikaa
Täyte:
nokare voita
200 g keitettyjä perunoita
100 g herkkusieniä
2 kevätsipulia
paprikaviipaleita
2 dl kermaa
1 tl paprikajauhetta
suolaa, pippuria
leikattua lehtipersiljaa
4 kananmunaa
Leikkaa paprikoiden pitkältä sivulta pieni viipale pois. Koverra veitsellä paprikoista siemenet pois.
Leikkaa perunat, herkkusienet, sipulit ja paprikat pieniksi paloiksi. Paista niitä pannulla hetki. Lisää kerma ja mausteet, hauduta hetki. Nosta täytettä paprikoiden sisään ja siirrä paprikat grilliin epäsuoraan lämpöön noin viideksi minuutiksi. Sekoita munat kulhossa ja valuta munaseos paprikoiden sisään. Kypsennä paprikoita kannen alla, kunnes munaseos on hyytynyt.
Tarjoa paprikat alkuruokana.
Parsahullut valmistavat grillattua parsaa ja manteli-persiljavoita. Grilliperunat, salaatti ja salsa verde maistuu varmaan kaikille,
samoin kuin grillattu tofu ja naanleipä puhumattakaan
grillatuista kantarelleista kera salaatin ja kastikkeen, jossa käytetty mm. vadelmaviinietikaa, vadelmia ja salottisipulia sekä...
Meidän ensimmäinen uusi grillikokeilumme on grillattua tomaattia ja mozzarellaa:
4 tomaattia
150 g mozzarellaa
1 kesäkurpitsa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
Grillattu tomaattileipä:
2 tomaattia
1 valkosipulin kynsi
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1 pieni patonki
basilikaa
Leikkaa tomaatteihin 3-4 pystyviiltoa siten, ettet leikkaa täysin tomaatin läpi. Leikkaa mozzarella viipaleiksi ja työnnä viipaleet tomaatin viiltohin. Leikkaa kesäkurpitsasta pitkittäissuunnassa ohuita viipaleita. Kiedo viipaleet tomaatin ympärille. Kiinnitä kesäkurpitsa tomaattiin coctailtikuilla. Pirskottele tomaatin päälle öljyä ja mausta tomaatti.
Grillaa tomaatteja suoralla lämmöllä hetki ja siirrä sen jälkeen tomaatit epäsuoraan lämpöön muutamaksi mminuutiksi.
Valmista tomaattileipä. Leikkaa tomaatit kuutioiksi ja murskaa valkosipuli. Sekoita tomaattikuutiot, valkosipuli, öljy ja mausteet keskenään. Halkaise patonki ja levitä tomaattiseos patongin päälle ja grillaa patonkia hetki suoralla lämmöllä kannen alla. Koristele basilikanlehdillä.
Grillattuja tomaatteja voi tarjota sellaisenaan tapastyyppisesti tai alkuruokana tomaattileivän kanssa.
Ostan joka viikko Juustoportin mozzarellaa paketin ja se on valmiiksi siivutettua eli tiedoksi. Käytän sitä capresen valmistukseen, sopii hyvin tähänkin. Ellei pidä kesäkurpitsasta, voi tomaatit rullata munakoisosuikaleisiin, kun on niitä hetken paahtanut uunissa.
Melkein jokaisen reseptin perässä on vinkki-isku, jossa neuvotaan, minkä kanssa voi lisäksi kokeilla. Viimeisimmässä ohjeessa on suosituksia tomaattikokeiluihin: sipulit, valkosipuli, fenkoli, oliiviöljy, juusto, etikat, ruohosipuli, timjami, persilja, basilika.
Rrrrrrakastan grilliruokaa, joten siinä yksi syy lisää odottaa kevättä ja innostua tästä ruokakirjasta!
*****
Ruokakirjat Leena Lumissa